V��zisportok
 · Különböző szörf...
 


Különböző szörf ágazatok leírásaA stílust maga az ember alakítja, de leginkább attól függ, hogy mennyire szeret gyorsan menni, esetleg a hullámokat kedveli, mekkora szélben száll vízre vagy a parton ülőket kápráztatja el trükkjeivel.


Formula / Race / Slalom stílus
A szörfözés egyik versenyszáma, amikor a versenyzők nagy térfogatú (160 liter körül) deszkákkal és hatalmas 10 m2 feletti vitorlával, kis szélben, jellemzően sima vízen, bójákkal kijelölt pályán szörföznek.
A deszkák szélesek, 60-70 cm hosszú skeggel már 3bft szélerősség esetén a szél sebességének másfélszeresével is képesek haladni. A vitorlázat menet közben állítható a haladási iránynak, illetve az esetlegesen megváltozott szélviszonyoknak megfelelően. Mint minden technikai sportban, itt is kulcsszerepe van a felszerelés súlyának, ezért a gyártók könnyű anyagokat használnak, mind a deszkáknál, mind a vitorláknál, emiatt sokszor sérülékenyek. Azért, hogy a maximális teljesítményt ki lehessen hozni a vitorlázatból, nem árt a 70-100 % karbontartalmú árboc és a szintén szénszálas bum. A formulázók igazi fanatikusok, karra szerelt GPS-szel mérik a sebességüket és a magyarországi szélviszonyok között ők tudnak legtöbbször siklani.

Speed (gyorsasági) szörfözés
Ismét hódít, pedig sokan 10-15 éve leírták ezt a műfajt. A nagyon keskeny, kis térfogatú deszkákkal (60-70 liter), repülőgépszárnyprofilú vitorlákkal általában tökéletesen sima vízen (pl. csatornán) viharos szelekben 70-80 km/ó közötti sebességet tudnak elérni. Az ilyen felszerelés fordulásra, manőverekre, hullámokra alkalmatlan csak megszállottaknak ajánlott!
A versenyeken megadott távolságot kell minél rövidebb idő alatt megtenni, sokan itt is GPS-szel mérnek.

Freeride stílus
A "hétköznapi", mindenki számára elérhető verzió. A gyártók erre a rétegre készülnek leginkább. A deszkák itt 120-160 literesek, azaz bárki könnyen fel tudja húzni a vitorlát, ami 5,5-8 m2 felületű. 3-5 bft szélben, napsütésben, akár kezdőként is ilyen felszerelést válasszunk. Ezek a felszerelések elég gyorsak, kényelmes velük szörfözni, viszonylag jól fordulnak és sima vízen/tavakon megállják a helyüket.

Freemove stílus
A haladó átlagszörfös kategóriája. Akik ezeket a 90-110 literes deszkákat 5,0-6,5-ös vitorlákat vásárolják, már pár éve szörföznek, biztonsággal fordulnak, ugranak, számukra nem lehet probléma a vízből indulás. Legszívesebben erős szelekben (5-7 bft) szállnak vízre és nem akadály az 1-1,5 méteres tengeri hullámzás sem, emiatt a vitorla és deszka egyaránt strapabíró kell, hogy legyen. A boardercross versenyeken is ezek a használt felszerelések, itt a gyorsaság mellett a kötelezően bemutatott trükkök (pl. frontloop) is számítanak.


Freestyle
A freemove kategória speciális változata, ahol csak a trükkök számítanak. A freestyle-osok egyenesen csak pár métert mennek, legtöbbször ugrásokkal kombinált fordulókat, vitorlapörgetéseket mutatnak be. Jellemzően ezt sík vízen teszik, általában a megsiklásra éppen elég szélben. A fiatalok és bevállalósok stílusa, nagyon gyakoriak a sérülések, viszont a legkreatívabb forma, ami csak az utóbbi pár évben fejlődött ki, és a kisebb magyar tavakon is tökéletesen elsajátítható.

Wave - a szörfözés csúcsa
Ha a laikus a "szörf" szót hallja, legtöbbször 4-5 méteres tengeri bukóhullámok jelennek meg a szeme előtt és azokon manőverező 5-10 métereseket ugró profik. Kétségtelenül ez a szörfözés csúcsa, de kevésbé veszélyes körülmények között már az átlagszörfös számára is elérhető. Elégedjünk meg a 2-3 méteres hullámmal, válasszunk 70-80 literes wavedeszkát 4-5 m2-es agyonerősített vitorlával és próbáljuk meg! Az élmény felejthetetlen.

Természetesen a fenti kategóriák közti átmenet az, ami ezt a sportot széppé és elérhetővé teszi bárki számára. Néhány szezon után mindenki határozottan el tudja dönteni, hogy mi is vonzza igazán. Ne felejtsük el, hogy mindig a célnak legmegfelelőbb felszerelést válasszuk.

forrás: Aqua online magazin (http://www.aquamagazin.hu)

Minerel 2011.08.
Valkat Soft - talponsielok.org © 2011-2013