��ltal��nos tudnival��k
 · Talpon Tours utazási...
 


Talpon Tours utazási általános tájékoztatóA Talpon Tours hangzatos és nívós nevével ellentétben nem utazási iroda, hanem egy baráti társaság útjainak koordinálására létrejött közösségi fórum. Utakat mindenki szervezhet ha a közösség által elfogadott szabályrendszer alapján, önzetlenül, csak a társaság és saját öröméért teszi azt.

Ahonnan indultunk :
Az utóbbi időben magát talponsíelőknek nevező baráti társaság viszonylag új alakulat, mely a 2010-es szezonban kezdett szerveződni, azonban azóta is folyamatosan és látványosan bővül. Az alapítók nem terveztek semmiféle tömörülést, ám nem volt nehéz felismerni, síelni igazán társaságban jó. A szezon elején elhatároztuk páran, hogy kéthetente egy-egy hosszú hétvégét valamelyik osztrák síterepen töltünk. Ez a tervünk a közös utak szervezése révén maradéktalanul teljesült.

A szervezett utak jellemzői:
Egy-egy túrán a jelentkezéstől függően jellemzően 4-12 fő vesz részt. A jelentkezés szabad, tagsági, sítudásbeli, vagy bármely más szempont szerinti korlátozás nincs. Szállást kedvező áru apartmanokban választunk, és esténként magunk szoktunk vacsorát készíteni. Persze vannak, akik nem jeleskednek a konyhában, de mindenki meg szokta találni, hogy hol tud segíteni, miben tud hasznára lenni a társaságnak.
A társaság kemény magja SSSC szezonjeggyel rendelkezik, így a novemberben kezdődő szezonban jellemzően Salzburg tartomány terepeit szoktuk felkeresni. (Persze belefér a bérletbe néhány egyéb síközpont is: Kitzbühel, Mölltal, Zillertal Arena, Schladming, stb.)

Hogyan értesülhetsz útjainkról:
Ha kedved van csatlakozni hozzánk, ha meg akarod érezni, azt amit mi egyszerűen talponsíelésnek nevezünk, csak olvasd a fórumot, illetve figyeld az ott megjelenő aktuális útjainkról szóló híreket. Az általános rovatban megtalálod a kívánt út rovatát, erre rákattintva egy ún. doodle (mifelénk csak dudli) nevezetű jelentkezési lapot fogsz találni. Jelentkezz, azaz írd be a neved, majd küldj egy rövid üzenetet a programszervezőnk, ő a részletes programról minden információt megküld neked. Ha a közös út sikere érdekében elfogadod azt a néhány szabályt, amit felállítottunk akkor köztünk a helyed.

Íratlan szabályok, amiket a közösségünket még nem ismerők számára mégis leírunk:
Első közös szezonunkban szinte mindig korrekt társaság szerveződött össze, ám előfordultak súrlódások, amit megpróbálunk kiküszöbölni azáltal, hogy leírunk néhány szabályt, ami a többségnek természetes, de nem árt mindenkinek átismételni.
A résztvevők elfogadják, hogy a túra ideje alatt egy csapat alkotnak, ahol elsősorban nem a saját, hanem a köz érdekei az elsődlegesek. Törekszünk a közös megállapodásra, de ha valamiben nincs konszenzus, akkor a túra szervezője dönt.
Az utazás szinte mindig személygépkocsival történik. Az egyes utakra jelentkezők már az elején jelzik, hogy saját autóval jönnének, vagy utasként csatlakoznának. A túravezető koordinálja a kocsikat és az utasokat, szem előtt tartva, hogy a legjobb legyen a kihasználtság, illetve figyelembe veszi résztvevők lakhelyét, csatlakozási pontjait.
Az utasnak igyekeznie kell alkalmazkodni a sofőrhöz, elvárható tőle, hogy a megbeszélt találkozóról ne késsen, inkább legyen a megbeszélt helyen egy órával hamarabb, mint 5 perccel később. Magyarázatot a késésre könnyen lehet találni, de a sofőrök és a többi résztvevő ezt nem fogadja kitörő örömmel. Gondolj arra, hogy mit éreznél, ha te várnál.
Egy síút nagyon sok pénzbe kerül. Aki ezt bevállalja, az szeretné ha a pénzéért a rendelkezésére álló időben minél jobban érezé magát. A közös cél meghatározásánál az egyes emberek jogainak sem szabad csorbulni. Ilyen például, ha valaki - nem kevés pénzért - megváltja a síbérletét akkor azt természetesen szeretné az utolsó pillanatig tartalmasan ki is használni. Tehát a csapat (az adott autó utasai) addig maradnak kint a pályán, amíg az utolsó ember szeretne csúszni. Ez alól akkor van kivétel, ha az ettől eltérő menetrendet már az elején tisztázzák a résztvevők. Ha már nem akarsz csúszni foglald el magad, megvárhatod a többieket a parkírozóban, vagy a hüttében, de türelmetlenkedni nem illik.
Szállásdíj , költségek:
A résztvevők törekszenek a költségek igazságos elosztására, ami általában a szállásdíjból, a szálláson közösen fogyasztott ételek beszerzési árából és az útiköltségből áll össze. Szállásra annyit fogsz fizetni, amennyit a szállásadó kér. Ennek ára előre ki van alkudva, így az út előtt a szervezőtől pontos információt kapsz róla.
A reggelit, vacsorát közösen szoktuk elkészíteni, jellemzően már indulás előtt eldöntjük, hogy melyik nap ki főz. Ha egy résztvevő nem szeretne ebben részt venni (egyedi étrend, diéta, stb.), azt még indulás előtt jeleznie kell a szervezőnek, hogy az ételek elkészítéséhez szükséges beszerzendő nyersanyagok mennyiségét meg lehessen határozni. Néha előfordul, hogy nem sikerül közös társalgóval kialakított, illetve konyhával felszerelt apartmant találnunk, ilyenkor egy közeli olcsóbb étteremben szoktunk étkezni. Minden egyéb esetben (pl.: sípályán) ellátásodról, ételedről, italodról magadnak kell gondoskodnod. Lehet arra számítani, hogy kínálás céljából előkerül néhány laposüveg, s nem kell aggódnod, nem lógsz ki a sorból, ha ezt viszonzod.

Jogi kötelezettségek és felelősség:
Mivel ez nem utazási iroda, hanem magánszemélyek spontán szerveződő közös kiruccanása, az utak szervezői munkájukért semmilyen juttatást nem kapnak, azt kizárólag társadalmi munkában végzik. Ennek megfelelően az utak során esetlegesen felmerülő károkért, felmerülő kellemetlenségekért semmilyen felelősséget nem vállalnak. Az utakon mindenki saját felelősségére vesz részt. Az utazásokkal kapcsolatban a Talponsíelők Egyesülete szabályzatot dolgozott ki, az ott leírtak természetesen közös útjainkon is betartandók.

Útlemondás:

Ha egy útra jelentkeztél, akkor kérünk, hogy vedd komolyan, és jelenj meg rajta. Ha nem jössz, kárt okozol! A részedre lefoglalt szálláshelyet 100 %-ban ki kell fizetni! Amennyiben mégsem tudsz eljönni, keresned kell magad helyett valakit, ha nem sikerül, akkor sajnos ki kell fizetned a szálláshelyedet, hiszen ezt nem várhatod el a másiktól. Mivel nekünk is ehhez kell igazodnunk, a szabályainkat az osztrák Szállásadói Szabályzat alapján hoztuk.

Utazásszervezők: Sörapu és Csősz
Valkat Soft - talponsielok.org © 2011-2013